maandag 23 november 2009

Maatje 38, 40 of 42?

De zin en onzin van maten.
Ik ben jaren geleden gestopt te winkelen voor mijn maat. Het is eenvoudigweg zonde om je door een label te laten dicteren en wij vrouwen worden daar niet veel vrolijker van.

Daar komt bij: elk merk heeft z'n eigen maatvoering. Als je bij H&M maat 40 hebt is het bij de Zara al snel 42, ga je winkelen in Barcelona dan stap je depressief weer in het vliegtuig en Milaan? Daar kunnen ze je opvegen.
Ophouden dus!

Het gaat erom dat een kledingstuk wat doet voor jouw lijf! Dat het je sterke punten benadrukt en je zwakkere punten verbergt.
Wist je dat de maatvoering van confectiekleding het gemiddelde is van alle mogelijke variates binnen een reeks maten? De kans dat jij dat precies past is heel, heel erg klein. Stop dus je daar aan te irriteren, het is een gegeven! Laat je adviseren door een stylist over waar je op moet letten bij het passen van kleding of laat van je favoriete broek een patroon maken door een coupeuse.

Ik zie zo vaak dat mensen bijvoorbeeld blousen of jasjes dragen waarbij de schoudernaden te wijd zitten: die horen precies op het puntje, het einde van je schouderbotten. Als je moet kiezen tussen goed passende schouders of een wijde(re) taille ga dan voor het eerste! Kleding die aansluit laat je slanker lijken, wijde kleding valt als een zak om je lichaam en maakt vormeloos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten