dinsdag 8 december 2009

It's the season!

Al weken droom je van je prachtige jurk, en dan, eindelijk, is het moment daar! Alles loopt op rolletjes en met een glas rode wijn kun je eindelijk een beetje ontspannen. Je loopt richting de eetkamertafel en, oeps! Iemand anders was hetzelfde van plan, jullie botsen tegen elkaar en jouw wijn loopt over je jurk. Help! Wat nu?
Allereerst: kom gelijk in actie. Hoe langer je wacht, hoe meer een vlek intrekt en op tere stoffen kun je nou eenmaal niet voor eeuwig boenen en poetsen.

Rode wijn verzuip je in witte wijn, als je kledingstuk je lief is, hoe meer teer de stof, hoe meer witte wijn. Zet het kledingstuk in een lauw sopje met wat vloeibaar wasmiddel. Geen warm sopje gebruiken, sommige vlekken fixeren juist door de warmte.
Was daarom ook eerst zo koud mogelijk. Check altijd internet en zoek op vlek verwijderen en jouw soort vlek, zo heb je snel wat tips bij de hand.
Voor een uitgebreid vlekken-overzicht kijk je hier.

Als je de feestdagen ergens anders viert is het dus verstandig een Plan B-outfit te hebben, anders zit je de hele dag te sippen.

Zelf wassen in plaats van laten stomen/behandelen:
het is verbazend over wat je zelf kan doen als je beschikt over een wasnet, een machine die op koud of 30C kan wassen, ossegalzeep en een kort of handwasprogramma.
Ik google altijd eerst op alle mogelijke combinaties om grote rampen uit te sluiten en ga daarnaast op m'n gevoel af. Zo was ik alle colbertjasjes van pakken zelf in de machine en laat eigenlijk alleen leer en mijn meterslange gordijnen chemisch reinigen of stomen.
Als je een vlek goed voorbehandelt en snel behandelt kom je echt een heel eind.
(Het vlekkenmiddel/schoonmaakmiddel van de Wibra schijnt voor zo'n beetje alles goed te zijn. Het is een onooglijk geel goedje maar goed, het kost inderdaad niets en ik ben er wel van gecharmeerd, al moet ik eerlijk zeggen dat ik het nog niet heb aangedurfd het uit te proberen op een echt geliefd kledingstuk).

Iets waar alleen een kook- of rookluchtje inhangt kun je heel goed buiten hangen een nachtje. Wassen kan altijd nog en elke wasbeurt schaadt heel langzaam je kleding.

No-no's:
Natuurlijk moet je uitpakken, it's the season! Maar pas op voor het kerstboom-effect. Die enorme oorhangers en die in het oog springende ketting gaan echt niet samen, evenmin als een opzichtige jurk met een opzichtige panty. Helaas... je zult toch echt moeten kiezen! Gelukkig zijn er 2 kerstdagen en is er ook nog Oud en Nieuw. :D

Geen opmerkingen:

Een reactie posten