Lente. Zomer. Tijd voor een zongekuste huid of in ieder geval een gezonde tint. Een goed alternatief voor zonnen en de zonnebank is de zelfbruiner. Een crème, gel of spray die je huid in mum van tijd een zomerse kleur geeft. Het is een methode die als sinds jaren gebruikt wordt. Toch bestaat er over zelfbruiners nog veel onduidelijkheid. In dit artikel geven we antwoord op 10 veel gestelde vragen.
Vraag 1: Hoe werkt een zelfbruiner?
Zelfbruinende crèmes en lotions bevatten bijna allemaal hetzelfde actieve bestanddeel: dihydroxyaceton (DHA), een stof die een reactie (oxidatie) aangaat met de bovenste laag van opperhuid.
Een zelfbruinend product stimuleert dus niet, zoals dat bij blootstelling aan de zon het geval is, de pigmentaanmaak (met uitzondering van de zogenaamde pre-tanners die wel voor een toename van de melaninevorming kunnen zorgen).
Het is de DHA die de zelfbruiners het kenmerkende geurtje geeft. Hoe meer DHA een zelfbruiner bevat, hoe sneller en intenser het resultaat.
Vraag 2: Hoe kies je een zelfbruiner?
Het is heel belangrijk dat je de juiste zelfbruiner voor jouw huid kiest. Houd voor ogen dat het resultaat altijd natuurlijk moet zijn. Hoe donkerder de kleur, hoe meer natuurlijk je 'sunkissed' huidje eruit ziet. Sommige zelfbruiners willen wel eens veel geler of meer oranje dan je eigen huidkleur uitvallen. Soms ook is het resultaat te intens, te bruin. Begin daarom altijd met een lichte kleur en een kleine hoeveelheid. Is de kleur te afwijkend van je eigen huidskleur gebruik deze zelfbruiner dan niet.
Zoals altijd is het een proces van 'trial and error'. Het kan natuurlijk wel helpen als je je bij aankoop laat assisteren door kundig verkooppersoneel. Vraag ook om proefmonsters om de verschillende producten in alle rust te kunnen uittesten (zonder dat je er direct geld voor uitgeeft).
Wil je zowel je lichaam als je gezicht met een zelfbruiner behandelen, dan ben je er soms met één enkel product nog niet. Het is beter om voor je gezicht een zelfbruiner speciaal voor de gezichtshuid te gebruiken. Bovendien wijkt de kleur van je gezichtshuid vaak af van die van je lichaam.
raag 3: Hoe breng je een zelfbruiner aan?
Het aanbrengen van een zelfbruiner vergt een paar handelingen.
Stap 1: reinigen
Reinig je lichaamshuid en/of gezichtshuid met een mild reinigend product. Verzeker je ervan dat er op je gezichtshuid geen make-upresten meer aanwezig zijn.
Stap 2: scrubben
Stap 2 bestaat uit het scrubben van de huid. Hiermee verwijder je de dode huidcellen. Je huid wordt glad en strak waardoor je een mooie effen tint krijgt. Bovendien blijft de zelfbruiner op een gescrubte huid die van tevoren van dode huidcellen ontdaan is, langer zitten.
Stap 3: vochtinbrengende crème of lotion
Over stap 3 bestaan verschillende meningen. Sommige experts raden aan om, voordat je een zelfbruiner aanbrengt, je huid met een vochtinbrengende crème in te smeren omdat de zelfbruiner dan beter zou pakken. Andere experts menen dat een vochtinbrengende crème met de zelfbruiner zou kunnen reageren of de werking ervan zou kunnen beïnvloeden. Weer andere experts menen dat het beter is om de zelfbruiner met een moisturizer te mengen zodat het resultaat natuurlijker wordt.
De meest veilige manier is wellicht om je huid een dag voor het aanbrengen van de zelfbruiner te scrubben en goed te hydrateren. Wil je alle handelingen achter elkaar uitvoeren, gebruik dan in ieder geval een hydraterende crème (of een lichte lotion) met een neutrale formule en zonder geurtje en test de combinatie crème/zelfbruiner van tevoren op een klein stukje huid dat niet goed zichtbaar is.
Gebruik een zelfbruiner in ieder geval niet aan op een natte of vochtige huid.
Stap 4: zelfbruiner aanbrengen
Volg altijd de instructies die op de verpakking staan. Breng de zelfbruiner met besliste, lange halen op de huid aan. Gebruik niet meer product dan je nodig hebt om het hele huidoppervlak te bedekken. De zelfbruiner hoeft niet echt in de huid te worden gemasseerd. Voor je rug kun je het beste de hulp van een huisgenoot inroepen. Werk snel en efficiënt en haal een vochtig watje of doekje over knieën, ellebogen en hielen om te voorkomen dat de selftanner zich in de huidplooien ophoopt. Wees je ervan bewust dat zelfbruiners ook op je haar inwerken (vermijd wenkbrauwen en pas op bij de haargrens of haal er na het aanbrengen direct een vochtig watje overheen om het product te verwijderen).
Stap 5: handen wassen
Was onmiddellijk na het aanbrengen van de selftanner je handen om te voorkomen dat je handpalmen verkleuren (je handpalmen worden in de zon ook niet bruin!). Je kunt natuurlijk ook latex handschoenen gebruiken.
Stap 6: wachten
Wacht langere tijd (tenminste anderhalf uur) voordat je je aankleedt of bij je vriend tussen de witte lakens stapt. Laat het product goed inwerken en wacht in ieder geval een paar uur met douchen, sporten en het gebruik van andere huidverzorgingsproducten.
Vraag 4: Hoe lang duurt een zelfbruiner?
De zelfbruiner vervaagt in de loop van 3 à 7 dagen met het normale vernieuwingsproces van je huid. Met de dode huidcellen verdwijnt in de loop van de tijd ook het kleurtje.
Je kunt je zelfbruinende kleurtje bijhouden door eens in de 3 à 4 dagen de zelfbruiner opnieuw aan te brengen. Vergeet niet om voor elke applicatie de huid te scrubben!
Vraag 5: Kan ik met een zelfbruiner de zon in?
Ja, je kunt met een zelfbruiner de zon in (beter niet direct na het aanbrengen). We plaatsen er wel een belangrijke kanttekening bij:
Iedereen weet dat een reeds gebruinde huid beter beschermd is tegen de zon dan een huid die het hele jaar geen zonnestraaltje heeft gezien. De door de huid opgebouwde melanine vormt een soort 'buffertje' (maar desondanks is het altijd belangrijk om je huid adequaat te beschermen).
Een zelfbruiner echter mag je huid dan wel een gezond en gebruind kleurtje geven, maar beschermt niet tegen de zon. Ga je met een selftan de zon in gebruik dan een anti-zonnebrandcrème met de factor die je zou kiezen als je geen selftan had gebruikt.
Vraag 6: Kan ik met een zelfbruiner onder de zonnebank?
In principe kan het maar sommige experts vinden het beter om de combinatie zonnebank en zelfbruiner te vermijden. Ook omdat er wel eens kleurverschillen zouden kunnen optreden die er niet echt natuurlijk uitzien. En... de zelfbruiner wordt niet voor niets aangemerkt als een 'alternatief' voor de zonnebank.
Vraag 7: Breng je een zelfbruiner ook onder je ogen aan?
Sommige experts menen dat het een natuurlijker resultaat geeft als je de zelfbruiner niet onder je ogen aanbrengt omdat de huid daar gewoonlijk al lichter is. Andere experts vinden dat je de zelfbruiner wel onder je ogen kunt aanbrengen (maar lees wel de instructies op de verpakking).
Breng in ieder geval maar weinig product aan en zorg ervoor dat het niet in je ogen komt. Gebruik je een zelfbruiner liever niet op de tere huid rond je ogen dan kun je altijd nog een beetje gekleurde poeder onder je ogen aanbrengen om de kleur van je huid te effenen.
Vraag 8: Moet je je make-up aanpassen aan de zelfbruiner?
Ja. Wees je ervan bewust dat een zelfbruiner ook invloed heeft op je manier van opmaken. Gebruik je een foundation dan zul je voor een donkere teint moeten gaan. Ook kan het zijn dat make-upkleuren die je gewoonlijk goed staan opeens minder effect sorteren (denk aan je kleur lippenstift en/of oogschaduw). Wees hierop voorbereid en stem je make-up op je nieuwe teint af. Wacht wel tot de zelfbruiner helemaal ingetrokken is.
Vraag 9: Gaan zelfbruiners en acné(behandelingen samen)?
Soms wordt er gedacht dat zelfbruiners acné als sneeuw voor de zon kunnen laten verdwijnen. Jammer genoeg is dat niet zo. In geval van ernstige acné is het beter om helemaal geen zelfbruiner te gebruiken. Heb je af en toe een puistje dan kun je je er wel aan wagen (houd er wel rekening mee dat het product op pukkeltjes gewoonlijk sneller en intenser verkleurt). Kies in ieder geval voor een lightweight product (beter een spray dan een crème) en vermijd selftanners die olie bevatten. Begin met een kleine dosis en stop er onmiddellijk mee als je ziet dat de acné verergert.
Gebruik je crèmes tegen acné (bijvoorbeeld retin-a) vraag je huisarts dan advies. Mocht je de selftanner kunnen gebruiken, zorg er dan voor dat je de verschillende producten niet vlak na elkaar gebruikt.
Vraag 10: Is een dure zelfbruiner beter?
Niet altijd zegt de prijs iets over de kwaliteit en het effect van het product op jouw huid. Zoals gezegd is de keuze van een zelfbruiner een proces van trial and error. In de loop van de tijd zul je zelf steeds beter weten wat jouw prioriteiten zijn.
Sommigen vinden een te penetrant luchtje (dat nu eenmaal inherent aan dit product is) hinderlijk en gaan voor een formule waarin dit geurtje goed is gecamoufleerd. Anderen gaan vooral voor de kleur. Weer anderen vinden het belangrijk dat het product zich gemakkelijk laat aanbrengen. Sommige mensen kiezen voor de zelfbruiner voor hun vertrouwde merk, anderen gaan af op de ervaringen van mensen om hen heen. De prijs is dus niet de enige factor die je bij je aankoop zou moeten leiden. Bovendien zijn er ook goedkopere producten die heel goede resultaten opleveren (net zoals er duurdere producten zijn met minder goede resultaten).
bron: trendystyle
maandag 26 april 2010
woensdag 14 april 2010
Vijf tips om verantwoordelijk te shoppen
Het is waarschijnlijk de grootste hobby van elk vrouw: shoppen. Jammer alleen dat er letterlijk een prijskaartje aanhangt. Een middagje shoppen kan je soms duur komen te staan (wij weten er alles van). Hier zijn vijf tips om de 'shopping-schade' te beperken.
1. Is het echt iets nieuws?
Vraag je, voordat je tot een aankoop overgaat, af, of je echt iets nieuws, unieks en bijzonders in handen hebt. Vaak genoeg vallen we steeds over dezelfde dingen en voegt een aankoop maar weinig aan onze garderobe toe.
2. Vermijd impulsaankopen
Soms wil je dat geld gewoon laten rollen... Dat zijn de gevaarlijke momenten. Las daarom bedenktijd voor jezelf in. Laat de aankoop bezinken. Als je dat paar schoenen morgen nog wilt, dan is een belletje naar de schoenwinkel om ze apart te laten leggen, zo gedaan. Laat je verder nooit onder druk zetten door zinnetjes als 'Het is het laatste paar, het is de laatste jurk, het is de laatste maat, ze gaan zo hard!
3. Koop minder items tegelijk
Vroeger gingen we erop uit voor één kledingstuk, iets dat we echt nodig hadden. Nu kopen we gemakkelijk meerdere kledingstukken tegelijk. Probeer voor jezelf een limiet te stellen. Koop bijvoorbeeld niet meer dan één kledingstuk per shoppingsessie. Volgende week mag je dan weer iets anders kopen. Zo spreid je je aankopen in de tijd en kom je in totaal op heel wat minder aankopen uit.
4. Stel een limiet
Stel voor jezelf een geldlimiet vast voordat je gaat winkelen en houd je daaraan. Dat kun je doen door het geld contant mee te nemen en daarmee te betalen.
5. Betaal contant
We noemden het al: betaal contant. Dat heeft verschillende voordelen. In eerste instantie heb je dan meer besef van de waarde van het geld. Tel maar eens tien briefjes van 20 euro neer. Of vier van 50 euro. Dat geeft toch een heel ander gevoel dan je pincode intoetsen. Een ander voordeel is dat je niet achteraf (bij ontvangst van je bankafschrift) met je uitgaven wordt geconfronteerd. En bovendien geeft het je een idee hoe snel je je geld eigenlijk uitgeeft. Elke keer als je portemonnee weer leeg is, wordt je ermee geconfronteerd.
bron: Trendystyle
1. Is het echt iets nieuws?
Vraag je, voordat je tot een aankoop overgaat, af, of je echt iets nieuws, unieks en bijzonders in handen hebt. Vaak genoeg vallen we steeds over dezelfde dingen en voegt een aankoop maar weinig aan onze garderobe toe.
2. Vermijd impulsaankopen
Soms wil je dat geld gewoon laten rollen... Dat zijn de gevaarlijke momenten. Las daarom bedenktijd voor jezelf in. Laat de aankoop bezinken. Als je dat paar schoenen morgen nog wilt, dan is een belletje naar de schoenwinkel om ze apart te laten leggen, zo gedaan. Laat je verder nooit onder druk zetten door zinnetjes als 'Het is het laatste paar, het is de laatste jurk, het is de laatste maat, ze gaan zo hard!
3. Koop minder items tegelijk
Vroeger gingen we erop uit voor één kledingstuk, iets dat we echt nodig hadden. Nu kopen we gemakkelijk meerdere kledingstukken tegelijk. Probeer voor jezelf een limiet te stellen. Koop bijvoorbeeld niet meer dan één kledingstuk per shoppingsessie. Volgende week mag je dan weer iets anders kopen. Zo spreid je je aankopen in de tijd en kom je in totaal op heel wat minder aankopen uit.
4. Stel een limiet
Stel voor jezelf een geldlimiet vast voordat je gaat winkelen en houd je daaraan. Dat kun je doen door het geld contant mee te nemen en daarmee te betalen.
5. Betaal contant
We noemden het al: betaal contant. Dat heeft verschillende voordelen. In eerste instantie heb je dan meer besef van de waarde van het geld. Tel maar eens tien briefjes van 20 euro neer. Of vier van 50 euro. Dat geeft toch een heel ander gevoel dan je pincode intoetsen. Een ander voordeel is dat je niet achteraf (bij ontvangst van je bankafschrift) met je uitgaven wordt geconfronteerd. En bovendien geeft het je een idee hoe snel je je geld eigenlijk uitgeeft. Elke keer als je portemonnee weer leeg is, wordt je ermee geconfronteerd.
bron: Trendystyle
donderdag 8 april 2010
Top 10 maskertjes...
Gun je huid minstens 1 keer per week een fijn masker.
In tien tot twintig minuten wordt je gezicht dan tot diep in de porien gereinigd, gevoed of gehydrateerd.
De een gebruikt die tijd om even lekker televisie te kijken, de ander gaat even liggen en maakt er een rustmoment van.
Na het afspoelen voel en zie je meteen resultaat.
Tips:
*Heb je weinig tijd? Breng het masker dan aan na het reinigen 's ochtends en spoel 'm af onder de douche.
*Reinig je huid goed voor je het masker aanbrengt, zo kan het masker diep doordringen.
Welke maskers?
1. Dr. van der Hoog Zuurstofmasker €1.79
Ontspant je huid en verzacht vermoeide trekken.
2. Etos hydraterend zeealgen-poedermasker €1.09
Speciaal voor de vochtarme huid: hydrateert en zuivert.
3. E-line melkzuur masker
4. Montagne Jeunesse for Men Tired Skin Reviving Masque. €1.75
Moddermasker voor mannen. Aanbrengen voor het scheren!
5. Montagne Jeunesse chocolademasker €1.75
Dit masker hydrateert en maakt porien schoon.
6. Nivea Visage actief zuiverend masker €1.89
Verrijkt met lavamineralen die onzuiverheden en een teveel aan talg verwijderen.
7. Dr. van der Hoog fruitzuurmasker. €1.79
Zorgt voor een milde peeling en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid waardoor rimpeltjes minder snel zichtbaar worden.
8. De Tuinen Aloe Vera Gelmasker.
Trekt deels in de vochtarme huid. Reinigt én hydrateert ieder huidtype.
9. Weleda Amandel Gezichtsmasker.
Weldadig crèmemasker voor de gevoelige huid. Verzacht en verfijnt de poriën.
10. Montagne Jeunesse Red Hot Earth Sauna masker. €1.75
Zelfopwarmend (!) masker voor alle huidtypen dat diep in de poriën dringt. Het effect is dat van een stoombad en een masker tegelijk.
In tien tot twintig minuten wordt je gezicht dan tot diep in de porien gereinigd, gevoed of gehydrateerd.
De een gebruikt die tijd om even lekker televisie te kijken, de ander gaat even liggen en maakt er een rustmoment van.
Na het afspoelen voel en zie je meteen resultaat.
Tips:
*Heb je weinig tijd? Breng het masker dan aan na het reinigen 's ochtends en spoel 'm af onder de douche.
*Reinig je huid goed voor je het masker aanbrengt, zo kan het masker diep doordringen.
Welke maskers?
1. Dr. van der Hoog Zuurstofmasker €1.79
Ontspant je huid en verzacht vermoeide trekken.
2. Etos hydraterend zeealgen-poedermasker €1.09
Speciaal voor de vochtarme huid: hydrateert en zuivert.
3. E-line melkzuur masker
4. Montagne Jeunesse for Men Tired Skin Reviving Masque. €1.75
Moddermasker voor mannen. Aanbrengen voor het scheren!
5. Montagne Jeunesse chocolademasker €1.75
Dit masker hydrateert en maakt porien schoon.
6. Nivea Visage actief zuiverend masker €1.89
Verrijkt met lavamineralen die onzuiverheden en een teveel aan talg verwijderen.
7. Dr. van der Hoog fruitzuurmasker. €1.79
Zorgt voor een milde peeling en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid waardoor rimpeltjes minder snel zichtbaar worden.
8. De Tuinen Aloe Vera Gelmasker.
Trekt deels in de vochtarme huid. Reinigt én hydrateert ieder huidtype.
9. Weleda Amandel Gezichtsmasker.
Weldadig crèmemasker voor de gevoelige huid. Verzacht en verfijnt de poriën.
10. Montagne Jeunesse Red Hot Earth Sauna masker. €1.75
Zelfopwarmend (!) masker voor alle huidtypen dat diep in de poriën dringt. Het effect is dat van een stoombad en een masker tegelijk.
Abonneren op:
Posts (Atom)